Skip to main content

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri


Yangın algılama ve ihbar sistemleri yangın güvenliği açısından, müdahale sistemini harekete geçiren en önemli unsurlar arasında yer alır. Sağlıklı çalışması binanın yangından korunması için önemli bir avantaj sağlar çünkü yangını ilk fark eden, tanımlayan ve başlatma paneline sinyale gönderen mekanizmadır. Bu algılama sistemi ihbarsız bir işe yaramaz. Birbirini tamamlayan bir bütün halinde çalışan algılama ve ihbar, yangın söndürme sisteminin bir nevi beyni konumundadır. Yangını tanır, söndürülmesi gerektiğini anlar ve gerekli komutları göndererek söndürme kimyasalının aleve püskürmesini sağlar.

Ülkemizde birçok önemli kuruluşta, şirkette, endüstriyel tesislerde, resmi kurumlarda, okullarda ve daha birçok sektörde, yangın algılama ve ihbar sistemlerinin artık söndürme sistemlerinin doğal bir parçası haline geldiğini görüyoruz. Otomatik sistemlerin vazgeçilmez birimlerinden biri olduğu için büyük mekanların ve tehlikeli maddelerle iş yapan sektörlerin, bu tanımlama sistemlerini kullanmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Normal çalışma saatlerinde bir şekilde hissedilebilen veya görünen yangın başlangıcının, çalışma saatleri dışında fark edilmesi imkansıza yakındır. Algılama sistemleri burada insanın göreceği işlevi taşımakta ve gerektiğinde kullanmaktadır. Birçok yanıcı ve parlayıcı sıvının kullanıldığı iş alanlarında gece saatlerinde meydana gelen tutuşmaların ve alevlenmelerin, otomatik yangın söndürme sistemleri sayesinde daha başlamadan bitirildiği rapor edilmektedir.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Nasıl Çalışır? - İdeal Yangın

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Nasıl Çalışır?

Mekanizmanın işleyişine hakim olmak ve yanlış sinyalleri önlemek açısında yangın algılama ve ihbar sistemleri nasıl çalışır bilmek gerekmektedir. Sistemin çalışma şeklini bilmek, müdahalenin başlangıç biçimini öğrenmek açısından önemlidir çünkü gerçek bir yangınla karşı karşıya kalındığında alınması gereken tedbirlerin, kurtarılması gereken öncelikli şeylerin önlemini almak konusunda işe yarayacağı görülmektedir.

Yangın paneline gönderilen sinyal ile sistemin başlaması sağlanmaktadır. Dedektörlerin yardımı ile algılanan alevlenme veya duman yangın konusunda bilgi verir. Bazı algılama sistemlerinde söndürme projesinin ucundaki birim algılama gerçekleşir gerçekleşmez tepki vermektedir. Bilişim sistemlerinin yardımı ile yangına müdahale başladığı an itfaiye ekiplerine, binada yangın güvenliği ile ilgili personele ve işverene de haber verilmektedir.

Siren başta olmak üzere sistemin birçok unsurunu çalışır duruma getiren yangın algılama ve ihbar sistemleri, periyodik olarak incelenmeli, aksayan yönleri giderilmelidir. Böylece yangın güvenliğinin sürekliliği konusunda emin olunur. Yangın firmalarının bu konuda düzenli bakım takvimleri bulunur ve siz hatırlamasanız bile firma size bakım zamanının geldiğini bildirir. Bu bildirimi ihmal etmemek, yapılması gereken kontrolleri ertelememek, geç kalmamak ve pişman olmamak adına hayati önem taşır. Zira periyodik bakım zamanlarında sistemin basınç kontrolü yapılmakta, gaz eksikliğinin olup olmadığı da incelenmektedir.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Hangi Birimlerden Oluşur? - İdeal Yangın

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri Hangi Birimlerden Oluşur?

Yangın algılama ve ihbar sistemleri yalnızca tek bir unsur ihtiva etmez. Ünite olarak birden çok parçadan oluşan ve bütünsel olarak çalışarak yangın güvenliğini sağlayan niteliğe sahiptir. Bu sistemlerde en önemli birimlerden ilki kontrol panelidir. Montaj yapılan mekanın büyüklüğüne göre birçok farklı iç sistemden oluşan kontrol panelleri ihtiyaca uygun olarak projelendirilir ve tasarlanır.

Algılama sistemlerinin en önemli uç parçaları olan dedektörler, hassasiyet bakımından teknik olarak uzmanlar tarafından seçilmelidir. Aşırı hassas olarak ayarlanan dedektörler, yanlış sinyal verebilir. Mekanı tam olarak kör nokta bırakmayacak şekilde taramalı, günlük hareketler ile ortaya çıkan toz veya materyallerden kaynaklanan gazları, yangından ayırt edebilmelidir.

Duman ve ısı dedektörleri, yangının ortaya çıkardığı dumanı ve yükselen belirli bir orandaki ısıyı fark eder ve yangın olup olmadığına karar vererek sisteme sinyal gönderir. Algılama ve ihbar sistemlerinin manuel çalışmasını sağlayan birimlerden biri olan ihbar butonları, binalarda yangın alarmları olarak bilinir ve söndürme işlemini başlatmadan insanlara binadan ayrılmaları için ikaz gönderir.

Yangın Algılama Sistemi Nedir? - İdeal Yangın