Skip to main content

Pano İçi (Mikro) Söndürme Sistemleri


Pano içi mikro söndürme sistemi, göz önünde olmayan ve pano içlerine yerleştirilen her türlü elektrik ve elektronik tesisatın, yangından korunması için tasarlanmaktadır. Fark edilemeyecek şekilde başlayan alevlenmelerin panoyu ve ardından diğer birimleri tutuşturması, yangının kontrol edilmesini zorlaştırır. Bu yüzden pano içlerine mikro ebatta otomatik algılama özelliği olan söndürme sistemleri yerleştirilerek tehlike anında bertaraf edilir.

Pano İçi (Mikro) Söndürme Sistemleri - İdeal Yangın

Küçük boyutta başlayan kıvılcımların büyük tesisleri kullanılamaz hale getirdiği, birçok acı örnekle deneyim edilmiştir. Bu tür zararları daha başlangıçta tehlike olmaktan çıkarmak pano içi mikro söndürme sistemleri ile mümkün olmaktadır. Ebat olarak küçük olmasına rağmen; önlediği tehlike oldukça önemlidir. Panolardaki her türlü aksanın yangından etkilenmemesi, kıvılcımların anında yok edilmesi amacını yerine getirecek şekilde dizay edilmektedir.

Yüksek bütçeli işletmelerin korunması için tasarlanan söndürme sistemlerinden farklı olacak şekilde mikro ölçekli olarak üretilen bu söndürme sistemlerinin riski fark etmesi, algılaması ve boru içindeki söndürücüleri bırakması ilkesiyle hareket eder. Özellikle kumanda panellerinin veya kamera sistemlerinin hafızalarının olduğu birimlerde kullanışlı olmaktadır. Binaların bilişim birimlerini koruması açısından da oldukça önemli bir işlevi yerine getirir.

Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır?

Pano içinde ısıdan etkilenen ve eriyen boru türlerinin yangına tepkimede bulunarak, boru içindeki söndürücü ajanları serbest bırakması ilkesine göre çalışır. Polimer boruların içindeki HFC 236 gazının bu tür yangınlarda etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle pano içine yerleştirilen yeteri kadar boru, pano dışındaki yangın tüpüne bağlı olarak müdahale etmeyi bekler. Profesyonel ekipler tarafından monte edilen pano içi mikro söndürme sistemi, periyodik olarak bakımdan geçer ve uzun süre koruma sağlar.

Pano içindeki hassas boruların bazı kısımları ısınmaya karşı duyarlı olmakta, belirli bir sıcaklık yüksekliğinde erimekte ve söndürme maddesini dışarı salmaktadır. Panonun hemen dışında yer alan yangın tüpü müdahale için hazır bekletilmektedir. Bu tüpün yerleştirileceği yükseklik dahi teknik hesaplamalar ile belirlenmektedir. Boruların bu tüpten gelen gazı panonun içine yaymasıyla, başlaması muhtemel bir yangın etkisiz hale getirilmiş olur.

Bilindiği gibi başlangıçta kontrol edilmeyen yangınlar çok büyük tehlikelere yol açmaktadır. Bu yüzden normal hayatta fark edilmesi çok zor olan bu yangınların, pano içi mikro söndürme sistemi ile bertaraf edilmesi tercih edilmektedir. Panolarda yer alan birimlerin türüne göre, kullanılan malzemelerin cinsine göre kullanılacak gaz türü de değişebilir. FM 200 gazı, HFC 23 gazı, HFC 236 gazı ve HFC 125 gazı, elektrik, elektronik veya bilişim panolarına göre seçilmekte ve kullanılmaktadır.

Pano İçi Mikro Söndürme Sistemi Fiyatları

Pano içi mikro söndürme sistemi fiyatları, monte edileceği yerin ebatına göre değişmektedir. Montajın yapılacağı alan büyüdükçe fiyatlar da artmaktadır. Kullanılacak malzemeler aşağı yukarı aynı standartlarda olduğu için çok farklı sistemler bulunmamaktadır. Öncelikle çalışma yapılacak alanın ücretsiz keşfi yapılır ve hangi sistemin nasıl kurulacağı ile ilgili ön bilgiler edinilir. Profesyonel yangın firmaları ücretsiz keşifte projelendirme basamağı ile ilgili tüm verileri sağlamış olmaktadır.

Otomatik olarak nitelendirilebilecek bir sistemle pano içine monte edilen mikro sistemler, sağladığı koruma potansiyeli nedeniyle yüksek pahadaki değerli panolardan da riski uzaklaştırmaktadır. Yangınların neye mal olacağı, hangi zararlara yol açacağı düşünülecek olursa mikro sistemin görevini yerine getirdiğinde sağladığı fayda anlaşılmış olur.

Birçok iş kolunda, resmi kurumda, hastanede, fabrikada, atölyede, genel bir yangından korunma sistemi benimsenirken, panolar için özel mikro amaçlı söndürme sistemleri tercih edilir. Asıl hedef pano içi güvenliği gibi görülse de genel amaç binanın tümünü korumaktır.